МОИТЕ ИНТЕРЕСНИ ХЛЕБЧЕТА


Едно тесто замесено в хлебопекарната, по рецепта за бърз хляб.
Хлебопекарна Мулинекс, 
програма №8,която е само за месене,
според книжката рецептата е следната :
вода  250мл  
олио 2 с.л.
сол 1 ч.л.  
захар 1 1/2 с.л.  
бяло брашно 450гр.  
мая 2ч.л.
за 700гр.



Като съм заменила половината количество вода с прясно мляко, както и съм добавила 1 яйце, което съответно означава, че и брашното трябва да бъде увеличено, може би на около 500гр. - не мога да кажа точно, понеже аз отдавна вече не го тегля. Просто добавям по малко, наблюдавайки тестото, което трябва да образува хубава топка, която да не стърже под перката и да не залепва по стените, ако е така трябва още брашно. Също така не трябва и да се блъска прекалено силно по стените на контейнера, това означава, че брашното е в повече в такъв случай може да добавите още малко мазнина.Не се притеснявайте да отваряте капака докато меси, това би пречило единствено при втасването......при мен програма №8 замесва тестото и леко започва да нагрява още докато меси, след като приключи програмата,която продължава 1 час, просто оставям тестото там и втасва много бързо !След това вадя от машината, премесвам един път и оформям,като ако имам време оставям да втасва на стайна температура, а ако бързам поставям във фурната на ниски градуси и след 15-тина минутки усилвам. Не съм намазвала с яйце, така коричката ни харесва повече...
Ето и начина на оформяне, снимката не е моя, запазила съм си я, като идея преди време, вече не помня от къде, но нагледно се вижда начина на оформяне
Единствената разлика със снимката е че аз не съм изпълнила последната стъпка, т.е. не съм защипала крайчетата на триъгълниците.
Ще се опитам да обясня с няколко думи начина на оформяне : разделяте тестото на две топки, разточвате ги, поставяте ги една върху друга, като между тях трябва да има масло, след което нарязвате първо на 4 и после на още 4 парчета, получават се 8 триъгълника, като всеки от тях цепвате през средата, най-добре се получава с нож за пица....и промушвате връхчето на образувалите се триъгълници...след това редите в тавата, като широката част трябва да бъде от вън.

Всъщност съм правила и по обърнат начин на редене в тавата, където се редят със широката част навътре,като тук краищата от широката част се свиват леко навътре,а образувалата се празнота по средата, може да запълните с още тесто, ето и нагледно : 


 
 Като в този случай ще ви трябва повече тесто - двойна доза!Тестото трябва да бъде разделено на 3 равни топки + още една по-малка, която да поставите в средата.Трите топки се разточват, намазват с меко масло и се редят една върху друга и се оформят по горе описаният начин, като колкото повече са пластовете, по-красиво изглежда след това, може да бъде приготвена и четири, но имайте предвид, че колкото по-дебело става тестото, толкова по трудно е след това за промушване...
Ето как би изглеждал с двойната доза,трипластов вариант, със защипаните навътре крайчета,изпечен в правоъгълна тава:


И последното ми творение,в което трите пласта са в различни цветове,което може да бъде в много разнообразни варианти,начина на приготвяне съм описала по-подробно тук:https://lifefoof.blogspot.com/2019/09/blog-post_16.html
и тук:https://lifefoof.blogspot.com/2019/10/2.html
 Много ефектно се получи, макар тавата ми се оказа малка и леко се развали формата....а пластовете бяха един зелен, постигнат с песто, един жълт, който е с куркума и един бял - без добавки!


Изпеченото хлебче, намазвам отгоре с масло,което се разтопява от топлината му.
За премесване  също използвам разтопено масло  или зехтин.
Ако използвам прясна мая,вместо суха-което се случва доста често-количеството е 1/3 от кубчето или 2/3 за двойната доза.

Следващото хлебче изглежда по следния начин:

  Ароматно усукано хлебче със страхотна форма, плънката е от листа зелен лук и чесън, както може да добавите топено сирене, маслини и др.Тестото се оформя, като се разточва на елипса, задължително се намазва с меко масло, за да не слепнат пластовете, наръсва се с плънката и се навива на руло, което се цепва по следния начин:


без да се стига до краищата, след това така нарязано, се прехвърля в тава, като най-добре е да бъде застлана с хартия за печене, така почти не се пързаля при оформяне, а самото оформяне става като усучете двата края в различни посоки...
като на снимката е  вариант с маслини и тестото е разделено на две,т.е. получават се две малки хлебчета, така се оформя по-лесно като за първи път, а горната снимка с готовото хлебче е вариант с топено сирене, където от тестото е оформено едно голямо руло!
Може и с червен пипер, шарена сол и т.н.




И разбира се може да може да използвате вашата си рецепта за хляб, питки ...погачи, които да оформите по тези интересни начини!


Коментари

Популярни публикации