СЬОМГА В СМЕТАНОВ СОС
Сьомгата - страхотна риба,
рецептата - класика,
съчетанието - перфектно ...
А то е следното : снабдявате се със котлети от сьомга, по-добре става когато парчетата са по-дебели, филето тук не е за предпочитане.
След това ги пускате в тигана, до тук всичко е ясно, нетипичното се състои в това че преди да поставите рибата в тигана, всъщност трябва да овкусите/ароматизирате мазнината в която рибата ще се готви. За целта към зехтина в тигана пускаме една, две скилидки чесън - НЕОБЕЛЕН - това е за да не загаря, също добавяме и дафинов лист, зърна карамфил, зърна черен пипер, а ако разполагате с меланж - още по-добре...и естествено куркума, накъде без нея...може да използвате прясна, но ако нямате , то и тази на прах става....Това е което съм използвала аз, а също така добавих и от турския пул-бибер - мноооого малко...това е като нашето изсушено чили , но е без семки и е със зехтин, но да не се отплесваме...това добавих аз, а вие може да добавите и нещо от себе си - ГОТВЕНЕТО Е ТВОРЧЕСТВО , и при мен рецептите , в които не го "влагам" се броят на пръсти . Т.е. единични са случаите в които готвя дадено ястие по точно определената рецепта, като не броим първият път, след него вече всичко е фантазия , а и така всеки път и вкуса е различен!Но да се върнем на сьомгата, след всички ароматни неща добавяте и самата нея, като готвите до полу готовност и след това наливате готварска течна сметана и оставяте да се до готвят заедно.Всичко това не продължава дълго, рибата по принцип се готви бързо, а сьомгата още по-бързо, а и сметана доста бързо се сгъстява така че....наистина става бързо!
Ето как изглежда тази прелест, а за продуктите...ами количеството на сметана зависи от количеството на рибата, така че нямам точни мерки, а й рецептата не е нищо особено, както казах, важна е идеята , дано да съм била вдъхновяваща и наздраве!
Между другото мисля, че добри би се получило, ако добавите и финно настъргани корички лимон, а защо не портокал...
Коментари
Публикуване на коментар