САЛАТА С ПРЕСЕН СПАНАК

Спанак, спанак......спанак!
Случайно открихме пресен на пазара, това му е хубавото на спанака, намира се и през есента , и през пролетта или късна зима през януари , общо взето май го няма само през лятото, когато започнат големите горещини....
Когато е пресен е най-подходящ за салата, а за да се запазят витамините, не се използва нож, поне така съм чувала, не съм много убедена, но пък тази техника върши страхотна работа , като предотвратява потъмняването дори и при марулите, а й е много по-лесно просто да се накъсва.

А относно марулите, ако искате да ги запазите по-дълго свежи:
- отделени на листа, измити - дори за малко изкиснати в студена вода, добре отцедени в центрафуга за салати, след това постлани върху кърпа или подсушени с кухненска хартия, за да не остане никаква вода!Така обработени накъсвате,поставяте в една голяма стъклена купа, завивате със стреч фолио и така се запазват в хладилника до 2,3 дни.Което е и много удобно,понеже след това всеки който иска си вади от купата и си овкусява както му харесва, като си добавя каквото му харесва!Хем имате различна салата всеки ден, а колко е удобно за гости....но много се отплеснах, да се върнем на спанака :)

Та... накъсвате по-едрите листа на спанака, по-малките си остават цели, добавяте кубчета мариновано цвекло, което има сладникав вкус и много добре се съчетава със синьото сирене(също на кубчета) и орехите...може да добавите и сварени яйца....
поднася се с дресинг, а дресинга е просто магия, а какво съдържа тази магия :
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. тъмен соев сос
- 1 ч.л. бял балсамов оцет
- 1 скилидка чесън
- щипка сол 

Продуктите за салатата....това което се вижда, а количествата зависят от нужните порции, както казвам важна е идеята, всичко останало е въпрос на фантазия и вкусови предпочитания.
Ако ни ви допада вкуса на цвеклото, то може да го замените с червен боб например,
което ме подсеща за един по-пролетен вариант на тази салата, която е със същия дресинг,но с репички и сирене фета,авокадо.... 
 по рецепта от едно списания, ще прикача по-късно , точната рецепта :
Ето я и нея :




Коментари

Популярни публикации