ФРЕНСКА ЛУЧЕНА СУПА
Рецептата е от книгата Манчев срещу Шишков :
Много вкусна, питателна и подходяща за всеки сезон.
Готви се лесно, но сравнително по-бавно, което е в плюс за крайния резултат, а той....нежен кадифен вкус !
Нужните продукти са :
1/2 кг. лук
100 мл.олио
1 литър зеленчуков булъон
120 гр. масло
80 гр. брашно
100 мл.узо
2 с.л. мед
аз добавям и малко сол .....на вкус
Начина на приготвяне : Лука обелен и нарязан на тънки полумесеци се пуска в дълбока тенджера с загрятото олио и се готви до омекване за около 25 минути, като постепенно се добавя маслото на малки порции. След като лука получи златист загар добавяте брашното, чрез постоянно бъркане до хомогенна смес, след което меда, узото и наливате от бульона, докато покриете лука.Оставя се да покъкри за около 30, 40 минути или до сгъстяване.....! Поднася се с чеснови хлебчета / багети.
Като аз естествено с времето малко съм я променяла, не че има нужда..и така е перфектна, но става и като замените узото с готварска сметана или дори и без бульон, т.е. приготвена изцяло само със сметана, като така се приготвя за по-кратко време, тъй като сметана сгъстява доста бързо, тогава дори не е нужно да добавяте брашно, и вкуса съответно става съвсем различен!
Много вкусна, питателна и подходяща за всеки сезон.
Готви се лесно, но сравнително по-бавно, което е в плюс за крайния резултат, а той....нежен кадифен вкус !
Нужните продукти са :
1/2 кг. лук
100 мл.олио
1 литър зеленчуков булъон
120 гр. масло
80 гр. брашно
100 мл.узо
2 с.л. мед
аз добавям и малко сол .....на вкус
Начина на приготвяне : Лука обелен и нарязан на тънки полумесеци се пуска в дълбока тенджера с загрятото олио и се готви до омекване за около 25 минути, като постепенно се добавя маслото на малки порции. След като лука получи златист загар добавяте брашното, чрез постоянно бъркане до хомогенна смес, след което меда, узото и наливате от бульона, докато покриете лука.Оставя се да покъкри за около 30, 40 минути или до сгъстяване.....! Поднася се с чеснови хлебчета / багети.
Като аз естествено с времето малко съм я променяла, не че има нужда..и така е перфектна, но става и като замените узото с готварска сметана или дори и без бульон, т.е. приготвена изцяло само със сметана, като така се приготвя за по-кратко време, тъй като сметана сгъстява доста бързо, тогава дори не е нужно да добавяте брашно, и вкуса съответно става съвсем различен!
Коментари
Публикуване на коментар