Моите малко по-различни рецепти за хлебопекарна!
Хлебопекарната ми е от този модел :
Първият вариант е хляб с доматено пюре...
Тестото приготвено по основната рецепта за бърз хляб , но на програма за тесто , след като е готово, го вадя от машината, разделям на две части, едната оставям бяла, а другата премесвам с концентрирано доматено пюре, като може и любима лютеница или кетчуп, но с пюрето става доста по-наситено. Премесването става чрез добавяне на допълнително брашно, като може и на ръка, но най- добре е да го направите отново в хлебопекарната, на програмата за тесто, тъй като доста лепне. Може да се добави и малко червен пипер.След като и червеното тесто е добре умесено с равномерен цвят , идва ред на сглобяването му, което става по следния начин :
Получените две топки тесто се разточват на елипси, поставят се една върху друга и се навиват на руло, тънкостта е ширината на разточените елипси да не е по-голяма от ширината на контейнерчето за хляб.
Така навито го поставям в контейнера, като предварително съм махнала перката и включвам програма ПЕЧЕНЕ!
А ето и вариант с така полезната куркума , приготвен по същата технология :
Както и още един с песто :
И още няколко шарени варианта, като първия е с три вида тесто, маслиново,с маслинова паста и тесто с песто и с куркума:
А следващият , отново с три варианта, е с домати,босилек (с по-малко песто този път)и куркума :
...още един с домати и маслини:
Един вариант , при който тестото не се премесва с нищо, просто се разточва на елипса, добавя се настърган кашкавал, малко маслини, навива се и се поставя да се пече..
Както и един от първите ми опити, който отново е с доматено тесто, но този път вместо на две, тестото се разделя на четири и се слага плънка от салам, маслини, може и кашкавал и други :
И нещо малко по-различно, от гореспоменатите, а именно :
- Слоесто хлебче -
Това е един хляб , за който не ви трябва нож .Рецептата беше доста известна по едно време....виждала съм я в различни блогове и кулинарни групи,а ето и моя вариант за хлебопекарна :
особеното отново е начина оформяне..ефекта се получава като тестото се разточи, след това се нареже на квадрати, който се намазват с разтопено масло и се редят изправени в контейнера, като разбира се може да се приготви и в тава....След което се изпича :
Ето и ефекта на готовия хляб , слоевете се разделят сами ....
Един от последните ми варианти, с малко по-различен облик, ето и малко повече снимки с начина на оформяне, като зелената част от тестото е постигната с добавяне на домашно песто от босилек(този път беше малко по-едро смлян):
Р.С. - Както повечето горди собственици на хлебопекарна знаят, че в такива по-особени ситуации , когато се добавя допълнително брашно, то се прави по малко, докато спре да залепва по стените или да стърже под перката. А ако се получи обратния ефект, т.е. брашното е твърде много(разбира се по това, че тестото се блъска твърде силно по стените на контейнера), тогава може да добавите малко мазнина!
И още нещо тайната на успеха, дори и при бърза програма , е че използвам прясна мая, количеството за малък хляб е 1/3 кубче!
А ето и основната ми рецепта за бърз хляб / 700гр.:
вода 250мл
олио 2 с.л.
сол 1ч.л.
захар 1 1/2 с.л.
бяло брашно 450гр.
мая 2ч.л.
и най-новото творение тук : https://lifefoof.blogspot.com/2019/10/2.html
Моят доматен хляб, публикуван и приготвен от екипа на списание "Кулинарен журнал"
Трицветно :
Коментари
Публикуване на коментар