Домашен хумус

 

Един голям буркан сварен нахут, като аз го варя в тенджера под налягане, за около 30/40 минути , след като  предварително е бил накиснат. Накисвам го докато набъбне и увеличи обема си до два пъти, което понякога става за около час или два, но не пречи да го оставите така и от предната вечер.И разбира се може да използвате и консерва.
Към вече сварения нахут добавям :
2 с.л. сусамов тахан, 
2 с.л.кисело мляко 
щипка сол , 
около 2,3 суп.лъж.зехтин, 
пипер на вкус. ...
Всичко се поставя в блендера и се разбива, като нахута трябва да бъде с част от водата в която се е варил, количество толкова, колкото да го покрие в буркана или в съда , в който сте го прехвърлили!Ако използвате консерва или буркан с готов нахут, го изсипвате така, както е ...целият!
Най-отгоре посипвам с червен пипер и леко обливам със зехтин.
Това е основната рецепта, към която могат да бъдат добавяни различни продукти, според предпочитанията, като например, маслини, сушени домати,чесън,чушки и т.н.
А Джейми Оливър например заменя сусамовия тахан с фъстъчено масло, също става много приятно на вкус, опитайте!

Коментари

Популярни публикации