Супер лесни и практични содени питки
Докато сме на вълна импровизации,след вариациите на моя паниран ориз, сега ще ви представя , моите вариации на една много лесна рецепта, за едни уникални содени питки, които някъде са известни и като добружанки . Рецептата е доста известна, не помня къде я видях за първи път, но откакто я изпробвах, може би преди вече пет или шест години...не съм спряла да ги правя.Основната рецепта е следната :
2ч.ч.брашно
1ч.ч. кисело мляко , към което се добавя 1ч.л.сода и няколко капки оцет, за да шупне по-добре
1яйце
1/3 ч.ч. олио
1ч.ч. натрошено сирене
малко сол
Всичко това се разбърква в дълбока купа, с дървена лъжица или шпатула и от така полученото гъсто и лепкаво тесто , с помощта на две лъжици се оформят около девет броя питки, пекат се в загрята фурна до златисто. Нищо особено,от гледна точка на сложността, могат да бъдат приготвени и от деца.Стават едни меки, пухкави, вкусни, не са като тези нормалните питки от содено тесто, което по принцип си е така малко по-твърдо от маяното например, или поне на мен винаги така ми се получаваше преди, т.е. преди да открия тази рецепта!
А ето и някой от моите различни варианти, общо взето съм заменяла какво ли не, но първото беше плънката, т.е. сиренето, което оказва се може да бъде заменено с почти всичко, според желанията, настроенията или просто това което предлага сезона.Та вместо сирене може да използвате кашкавал, топено сирене,разни колбаси и различните миксове между тях, както и царевица, гъби, както дори и зеленчуци.Приготвяла съм и с настъргани моркови и цвекло, както и червени чушки на кубчета, става много ароматно.Също така добре се получават и с маслини, които у дома се тачат особенно много, в този вариант, за подсилване на така обичания маслинен вкус, добавяме и 1,2 ч.л. маслинова паста.Може да добавяте и различни подправки.Един друг вариант е същото тесто, но с допълнително яйце към него и ето ви солен кекс ,също с желаните добавки.Освен това съм заменяла и брашното, като първо пробвах с чаревично - наполовина, т.е. 1ч.ч. бяло и 1ч.ч.царевично, като ако обичате царевичното брашно да се усеща повече, може да замените часто от него и с царевичен грис, става уникално.Освен с царевично съм ги приготвяла и с пълнозърнето и ленено, като с последното стават доста тъмни , дотолкова, че малката ми дъщеря една сутрин се учуди защо във фурната има кюфтета за закуска(тогава беше на 3 или 4 години)! Леле тази тема стана доста дълга, но рецептата наистина си заслужава вниманието.Може още освен с друго брашно, да се замени и с овесени ядки, както и да се добавят различни семена както към самата смес, така и върху нея.Примерно за малко по-италиански вкус заменям олиото със зехтин и добавям сушени доматки,маслини, каперси и босилек.....
Сместа става също така и за чудни гофрети, като отново увеличим яйцата, а ако част от брашното заменим с овесени ядки, стават и още по-хрупкави!
Тази тема следва да бъде допълвана , определено!
И нагледно - (стандартни със сирене):
както и с маслини и чушки :
а ето как изглеждат и гофретите(със семена) :
2ч.ч.брашно
1ч.ч. кисело мляко , към което се добавя 1ч.л.сода и няколко капки оцет, за да шупне по-добре
1яйце
1/3 ч.ч. олио
1ч.ч. натрошено сирене
малко сол
Всичко това се разбърква в дълбока купа, с дървена лъжица или шпатула и от така полученото гъсто и лепкаво тесто , с помощта на две лъжици се оформят около девет броя питки, пекат се в загрята фурна до златисто. Нищо особено,от гледна точка на сложността, могат да бъдат приготвени и от деца.Стават едни меки, пухкави, вкусни, не са като тези нормалните питки от содено тесто, което по принцип си е така малко по-твърдо от маяното например, или поне на мен винаги така ми се получаваше преди, т.е. преди да открия тази рецепта!
А ето и някой от моите различни варианти, общо взето съм заменяла какво ли не, но първото беше плънката, т.е. сиренето, което оказва се може да бъде заменено с почти всичко, според желанията, настроенията или просто това което предлага сезона.Та вместо сирене може да използвате кашкавал, топено сирене,разни колбаси и различните миксове между тях, както и царевица, гъби, както дори и зеленчуци.Приготвяла съм и с настъргани моркови и цвекло, както и червени чушки на кубчета, става много ароматно.Също така добре се получават и с маслини, които у дома се тачат особенно много, в този вариант, за подсилване на така обичания маслинен вкус, добавяме и 1,2 ч.л. маслинова паста.Може да добавяте и различни подправки.Един друг вариант е същото тесто, но с допълнително яйце към него и ето ви солен кекс ,също с желаните добавки.Освен това съм заменяла и брашното, като първо пробвах с чаревично - наполовина, т.е. 1ч.ч. бяло и 1ч.ч.царевично, като ако обичате царевичното брашно да се усеща повече, може да замените часто от него и с царевичен грис, става уникално.Освен с царевично съм ги приготвяла и с пълнозърнето и ленено, като с последното стават доста тъмни , дотолкова, че малката ми дъщеря една сутрин се учуди защо във фурната има кюфтета за закуска(тогава беше на 3 или 4 години)! Леле тази тема стана доста дълга, но рецептата наистина си заслужава вниманието.Може още освен с друго брашно, да се замени и с овесени ядки, както и да се добавят различни семена както към самата смес, така и върху нея.Примерно за малко по-италиански вкус заменям олиото със зехтин и добавям сушени доматки,маслини, каперси и босилек.....
Сместа става също така и за чудни гофрети, като отново увеличим яйцата, а ако част от брашното заменим с овесени ядки, стават и още по-хрупкави!
Тази тема следва да бъде допълвана , определено!
И нагледно - (стандартни със сирене):
както и с маслини и чушки :
а ето как изглеждат и гофретите(със семена) :
Коментари
Публикуване на коментар