Булгур & Лук

 Едно ястие в два тигана

  Това е една рецепта за  булгур, чийто начин на приготвяне знам от един турски готвач!
Обикновено, който я опита, след това му става любима . 
Това всъщност е една от малкото рецепти, които готвя по оригиналната рецепта още от първия път, без да разнообразявам или променям нищо.

Ето и самата нея : 

   Необходими продукти:
 5,6 глави червен лук
   1 ч.ч. едър турски булгур
 2 бучки масло
 около 1 шепа фиде
 2 ч.л.сол
 1с.л.захар
 малко зехтин
Трябват ви и два тигана!
Приготвя се по следния начин :
Първо нарязваме лука на полумесеци,след това в тигана където преди това сме пуснали първата бучка масло с малко олио, за да не загаря, като всъщност , аз по принцип не изчаквам много да се сгорещи, така не ми загаря, пускам маслото и докато е наполовина разтопено добавям лука...след като поомекне добавяме 1 суп.л. захар и така  докато се карамелизира, по-добре става на слаб огън.
След като е почти готов добавям другата бучка масло и готвя колкото да се разтопи.


А през това време в другия тиган изсипваме малко зехтин и в него запържване фидето, до златисто, като след това, към него добавяме булгура,

на него не му трябва много,докато го объркате 2,3 пъти в тигана, колкото да се смеси с фидето и наливате водата, която е 2 ч.ч. чаши + още около половин чаша, заради фидето, тъй като по принцип съотношението между булгур и вода е 1:2!Тук е момента да добавите и солта, която в случая е 2ч.л., звучи много, но булгура носи на сол, а й имайте предвид, че лука,ще бъде сладък.
Оставяте да ври с капак , без да се бърка, докато започнат да се образуват така наречените дупки, става доста бързо :



Така  приготвения булгур се оставя да се позапари още малко под капака, докато се приготви лука, на него му трябва малко повече време...
След това прехвърлям в друг съд , също с капак, като отдолу изсипвам булгура и върху него карамелизирания лук, който ще го овкуси , затова втората бучка масло добавям накрая, така тя ще изтече върху булгура.
 Съответно е добре да престоят известно време така


  И после на масата : 



Коментари

Популярни публикации