СОДЕНИ ПИТКИ (с месене)


Тези содени питки, за разлика от супер бързите бъркани тук  : https://lifefoof.blogspot.com/2019/09/blog-post_5.html - 
се месят! 

Тестото става по-плътно в сравнение с другите , а и сравнително бързо спрямо маяното тесто, за което е нужно време за втасване...премесване...докато тук замесвате, оставяте малко да почине, оформяте и печете. А резултата е плътно,хрупкаво и дъхаво содено тесто.

Необходими са ви:
3 яйца
5 с.л. олио
1 кис.мляко + 1с.л.сода(погасени заедно с няколко капки оцет)
сол
брашно до меко т-то
+както и още мазнина и сирене за наръсване.
и малко масло за отгоре.
 
От продуктите омесвате меко ,дори леко лепнещо тесто,оставяте го да почине 10-тина минутки и го разделяте на три топки върху набрашнен плот.Разточвате всяка топка, наръсвате я с мазнина(олио)и натрошено сирене, и ги редите  една върху друга. Навивате ги на руло и режете на шайби, които поставяте в намаслена тава с малка бучка масло в/у всяка и печете в загрята фурна до зачервяване.

Соденото тесто не трябва да бъде твърдо,оформяйте го с набрашнени ръце и задължително върху набрашнена повърхност... колкото по-меко и лепнещо е то, толкова по-меки ще бъдат питките, т.е. меки отвътре и хрупкави отвън, а тази хрупкавост се постига ако ги направите една идея по-препечени...по желание...Освен това  не ги мажа с яйце, защото то понякога подвежда при печенето, а така загара който ще получите, ще се дължи на зачервеното тесто, а не на зачервеното яйце...

Коментари

Популярни публикации