КАРТОФИ ПО ШУМЕНСКИ

Рецептата се осъществява по следния начин : отваряте хладилника и започвате да го разчиствате, като извадите всякакви остатъци от разни филета, мезета, шунки, салами или кренвирши , може и някои други забравени маслини, както и кашкавал, а ако има  и гъби, царевица, вземате и тях. Общо взето с каквото разполагате от изброените продукти, а може и други. Важното обаче е да има картофи, както и в зависимост от сезона - праз или зелен лук !

Ето и малко по-конкретно: загрявате малко мазнина в тигана, добавяте наситнен зелен лук или праз - каквото е налично-според сезона , към тях добавяте и всички онези продукти, с които сте освободили хладилника - в наситнено състояние, а накрая добавяте и сварените и нарязани на едри кубчета картофи. Готвите докато  съставките се запържат до загар, или докато се освободят ароматите им и добавяте малко сол и черен пипер. Всичко продължава не повече от 10-тина минутки, след това леко охлаждате  и оформяте малки топки, най-добре с влажни ръце. 
Готовите топки заливате със смес от равни количества кисело мляко и майонеза, ако не обичате майонеза, може да я замените със заквасена сметана. 
А млечната смес по желание заливате със запържен червен пипер.
 


Коментари

Популярни публикации