СПАГЕТИ С ГЪБИ СМЕТАНА (без лактозна)
Тази сметана е по-рядка, не сгъстява като другата, освен при хора с непоносимост към продукта, може да бъде прилагана и в рецепти, в които ви трябва по-рядък сос, като следната с гъби.
Понеже имам някакъв детски спомен за едни такива гъби, приготвени с домашно прясно мляко, не става въпрос за каша, а точно за гъби в мляко. Приготвени на село ,от домашно пълномаслено прясно мляко, дори несварено... може би , което леко се сгъстява ,без да е нужно да добавяте брашно.
Ето какво ви е нужно за 2 порции спагети :
1/2 опаковка спагети
1 малка тарелка гъби
1 малка безлактозна сметана (Megle)
както и малко синьо сирене
щипка конопени семенца(които придават вкус)
масло
зехтин
сол
черен пипер
пера от зелен лук и чесън(по желание)
Спагетите сварявате в подсолена вода, като когато започнат да врат, започвате да приготвяте гъбите,за да бъдат готови по едно и също време.
А самите гъби, предварително обелени и нарязани, пускате в тигана с разтопеното масло и готвите до загар, като междувременно между тях пускате и наситнените пера зеленини и накрая сметаната, и след няколко минутки соса е готов .
А готовите вече спагети заливате със зехтин, сервирате в чинии и заливате със соса, отгоре наръсвате с кубчета синьо сирене , семената и черния пипер, като може да капнете още малко зехтин.
И още нещо да допълня относно заливането със зехтин, по принцип се прилага при всички пасти, спагети и т.н. - една тънка струйка, не много...но често се случва въпросният продукт у дома да е свършил, та съответно бързо му измислихме заместител, при това доста добър!
Става въпрос за съвсем обикновено олио, което наливаме в оливерник и там добавяме разни ароматни зеленини, ако са нилични пресни : девисил, босилек или джоджън, а ако нямаме пресни, то изсушени, като тогава използвам розмарин, мащерка, като задължително и в двата варианта освен сухи или пресни зеленини, добавям и зърна черен пипер, зърна бахар, карамфил, малко пул бибер (чили на люспи), куркума за цвят, както и скилидки чесън (малките - цели, а едрите - разрязан на две).
Коментари
Публикуване на коментар