ТИКВЕНИК

Тиквеник, като тиквеник, нищо особено, не го обичам особено, съответно и не го готвя често, но този път ме провокираха и ето го моя вариант, които се получи доста добре :

Използвала съм турски , известни още като Одрински кори.
Първото нещо което трябва да направите е да си сварите захарния сироп, тъй като му трябва време , за да изстива , та за него сварявате 1 ч.ч. вода с 1 ч.ч. захар, не е нужно да се варят дълго, не ни трябва гъст сироп, достатъчни са около 5 минутки, след като захарта се стопи. Така приготвен го оставяте да изстине и през това време приготвяте плънката. Като за нея задушавате настърганата тиква в тиган с масло, като след като омекне добавяте канела и струйка мед. След като ,така приготвената плънка леко поизстине, започвате да мажете корите с нея и да навивате на охлюв. Повтаряте докато ви свърши плънката или свършат корите.Аз лично за три броя кори, съм използвала около 500/600гр. тиква (в сурово състояние). След като навиете, заливате с разтопено масло и печете. Още горещ заливате със студения сироп. Като може да бъде и обратното, т.е. приготвяте тиквеника, оставяте за изстине и заливате с горещ сироп!




Коментари

Популярни публикации