ПРОЛЕТНИ ЦВЕТЯ



За тестото :
 300мл. хладка вода
 1/2 кубче прясна мая
 1 с.л. захар
 1 ч.л. сол
 1 яйце + 1 белтък
 100 мл. мазнина / олио + още малко за премесване
 брашно около 500/600гр. - като половината от това количество е пълнозърнесто
    + жълтък за намазване
    и семена за наръсване.

За плънката : натрошено сирене + 1 яйце за спойка, както и наситнен магданоз за цвят.


Водата + маята, захарта и част от брашното - до образуването на кашичка се оставят да шупнат, за да се активира маята. Ако помещението е топло са необходими 10/15 минутки.
След това към вече шупналата маяна кашичка добавяте солта, яйцето и мазнината и чрез постепенно добавяне на останалото брашно оформяте меко тесто.Оставяте го да втасва.След това тестото се премесва с мазнина(олио/зехтин или разтопено масло) и се пристъпва към оформяне на цветенцата.
Тестото се разделя на топки (с големина на тенис топка), разточват се на кръг, слага се плънката в средата и отново се оформят на топки , чрез защипване на краищата, който трябва да останат отдолу, нарязват се, без да се стига до центъра и леко се завъртат, за да се види плънката....
   Тук една снимка, която съм си запазила  от интернет ,преди време, с начина на оформяне :
надявам се така нагледно, става по-яснен начина на оформяне, като тук плънката е друга, но мисля моя вариант е по-добър, по-контрастен и пролетен!
Ето ги и моите цветенца :



След оформянето, отново оставяте да почиват/втасват, намазвате с жълтъка, наръсвате със семената и печете.
Разбира се плънката може да бъде и друга...със спанак или други пролетни зеленини!А тестото може да бъде замесено и в хлебопекарната!




Коментари

Популярни публикации