КАЧАМАК

След няколко неуспешни опита в приготвянето на качамак и изпробването на различни видове царевични брашна и грис, най-накрая намерих своя метод! Грешката ми, досега беше в това, че често го приготвях според указанието на пакета и се получаваше една толкова гъста наподобяваща качамак смес , която можеше да се реже с нож, а НЕ това ми е била целта.Обичам малко по-пухкав качамак.

Та затова започвах да го приготвям по следния начин :

В една не много широка тенджера (по-лесно се бърка в по-малка) наливам вода до половината(така е по-удобно когато започне силно да ври и да пръска - просто няма да изцапате толкова много котлона), добавям сол и оставям да заври.
След като заври започвам да изсипвам качамака /царевичния грис, чрез постоянно бъркане, като въпреки, че не е автентично - използвам телена бъркалка!
Добавям докато ми хареса на гъстота, като винаги оставям една идея малко по-воднисто , защото се сгъстява почти веднага още докато го сервирате.
Вари се докато започне да бълбука, или докато започне да пръска като изригващ вулкан, тогава го смъквате от огъня и добавяте маслото - на малки бучки, чрез бъркане, до разтопяване.
Поднасяте с натрошено сирене и запържен червен пипер - това е традиционната рецепта, но разбира се никак не е зле , ако добавите и бекон например, също така добре се получава и с добавени гъби - предварително задушени в масло..... 

Нямам никакви мерки, опитвала съм да измеря водата и грамажа на царевичния грис, но съотношението е различно , при различните марки, просто трябва да го усетите - както се казва.И с малко повече практика - нещата се получават.Не че не ми се е случвало, да изтърва количеството грис и да се получи по-гъстичко, отколкото искам,тогава просто "замаскирам" положението, като го изсипвам във форми за мъфини:



Коментари

Популярни публикации