Mercimek Köftesi / КЮФТЕТА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА
Продукти :
1ч.ч.червена леща
1ч.ч. ситен булгур
1 връзка зелен лук
1с.л.концентрирано доматено или пиперково пюре
1с.л.лютеница
1лимон
2 скилидки чесън
сол
зехтин
Към булгура добавяте 1ч.ч. гореща вода и оставяте да набъбне, с това количество вода ще е полу-готов и това е целта, защото по-късно ще поеме от водата от сварената леща.
А лещата се сварява в малко подсолена вода, около 3 ч.ч., до консистенция на пюре, тя и без това става на каша след като се свари, но ако случайно е останала по-водниста, то може да отцедите излишната вода!
Зеления лук се наситнява и задушава в зехтин, като когато е почти готов се добавя чесъна и малко след него пюрето и лютеницата.
И така приготвения зелен лук се смесва с булгура и още горещата леща/(за да може булгура да се до готви)
Отначало сместа е по кремообразна, но след като изстине се стяга и става лесно за оформяне!
По оригиналната рецепта,се добавят и много зеленини, но аз използвах този арабски микс от подправки, който съдържа и канела....
Ето и един по-лесен вариант на кюфтетата от червена леща, но тъй като импровизирах нямам точни мерки, но идеята е следната :
Сварявате лещата в малко вода, тя набъбва , сгъстява се леко и става като кремообразна смес, към която още докато е гореща добавяте ситен булгур,непопарен..направо от пакета...на око..добавяте бъркате и наблюдавате гъстотата...ситния булгур стяга веднага така че...малко по малко до желаната гъстота...и нататък по същия начин, запържения зелен лук, доматено пюре...подправките и оформяте.
И нагледно (носи доста на лимонов сок) :
Коментари
Публикуване на коментар