Mac and Cheese with CAULIFLOWER / ЗАПЕЧЕНИ МАКАРОНИ СЪС СИРЕНА И КАРФИОЛ
Рецептата е вдъхновена от Джейми Оливър,
или по-скоро е резултат от комбинирането на две негови рецепти!
Трябват ви :
50гр. масло
1 малка глава карфиол + малко броколи, за цвят, които не са задължителни
2 глави лук
1/2 пакет макарони
микс от сирена,като колкото повече толкова по-добре, а в случая топено, пушено, чедър и кашкавал...по около 100 гр. от вид...
както и сол,черен пипер,олио, зехтин и малко едрозърнеста горчица
За бешамела :
бучка масло
3с.л. брашно
1 литър прясно мляко
Аз лично винаги съм правила соса на око, но това са неговите пропорции!
Карфиола и броколите се попарват с гореща вода за около 5 минутки и след това се изплакват със студена.
Макароните се сваряват точно за 5 минутки, не повече.
А бешамела се приготвя като първо се запържва лука,нарязан на полумесеци, до златист загар ,както се вижда :
...в загрято масло с малко добавено олио и след това към него се добавят брашното и млякото
и така се получава този лучен бешамел:
към който добавяте горчицата и сирената, вече на много слаб огън и бъркате до разтопяването им, като оставяте малко кашкавал за наръсване....
След което всичко се смесва
и се запича
и малко преди да е готово наръсвате с кашкавала, и отново запичате,но за да не хване кашкавалена коричка, върху кашкавала обилно наръсвате със зехтин и допичате само отдолу...
и още с карфиол :https://lifefoof.blogspot.com/search?q=%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%84%D0%B8%D0%BE%D0%BB
Коментари
Публикуване на коментар