СУЛТАН КЕБАП
Рецептата или по-скоро идеята, за ястието е вдъхновена от книгата на списание "Кулинарен журнал"
Като оригиналната рецепта включва в състава си гъби, тиквички, грах, но поради липса на хубави тиквички по това време на годината, както и факта, че половината от нашето семейство не обичат гъби,реших малко да я променя!
Необходими са ви:
800гр.пилешко месо за готвене (предварително мариновано в соев сос)
1 голяма глава червен лук
1 с.л.гъсто(концентрирано)доматено пюре
2 моркова
2,3 картофа
+ кашкавал за наръсване, малко мазнина и сол и два тигана :)
А за соса :
1 бучка масло+ малко олио
2с.л.брашно
0,500мл.прясно мляко
И най-важното тук , според мен са корите, трябва да са хубави, плътни кори. Аз използвах от турските / одрински, които са ръчно точени, но разбира се могат да бъдат заменени и с други...
Ето и начина на приготвяне:
В единия тиган с малко мазнина, добавяте месото и след като се запържи, към него добавяте доматеното пюре.През това време в другия, в следната последователност - мазнина,тук мааалко повече, лука-до златисто,морковите и накрая картофите.
След това всичко се обединява и се пристъпва към пълнене, което изглежда по следния начин :
Турските кори са кръгли и големи, аз ги разрязах на две,и напълних с помощта на една купичка...поставяте кората в купичката, слагате от плънката , затваряте и обръщате в тавата...
Преди да ги залея с соса ги запекох леко до зачервяване:
След това приготвяте соса - Бешамел , по стандартния начин, заливате, наръсвате с кашкавала и отново във фурната :
Като оригиналната рецепта включва в състава си гъби, тиквички, грах, но поради липса на хубави тиквички по това време на годината, както и факта, че половината от нашето семейство не обичат гъби,реших малко да я променя!
Необходими са ви:
800гр.пилешко месо за готвене (предварително мариновано в соев сос)
1 голяма глава червен лук
1 с.л.гъсто(концентрирано)доматено пюре
2 моркова
2,3 картофа
+ кашкавал за наръсване, малко мазнина и сол и два тигана :)
А за соса :
1 бучка масло+ малко олио
2с.л.брашно
0,500мл.прясно мляко
И най-важното тук , според мен са корите, трябва да са хубави, плътни кори. Аз използвах от турските / одрински, които са ръчно точени, но разбира се могат да бъдат заменени и с други...
Ето и начина на приготвяне:
В единия тиган с малко мазнина, добавяте месото и след като се запържи, към него добавяте доматеното пюре.През това време в другия, в следната последователност - мазнина,тук мааалко повече, лука-до златисто,морковите и накрая картофите.
След това всичко се обединява и се пристъпва към пълнене, което изглежда по следния начин :
Турските кори са кръгли и големи, аз ги разрязах на две,и напълних с помощта на една купичка...поставяте кората в купичката, слагате от плънката , затваряте и обръщате в тавата...
Преди да ги залея с соса ги запекох леко до зачервяване:
След това приготвяте соса - Бешамел , по стандартния начин, заливате, наръсвате с кашкавала и отново във фурната :
Голяма вкусотия е, не успях да го снимам разрязано...
И още един вариант със свинско месо , картофи, доста лук и няколко моркова само за цвят, като тук понеже тавичката ми беше по тясна и самите кори бяха по плътно наредени една до друга, бешамела просто не успя да се спусне между тях, тъй като просто нямаше място ..а кашкавала за отгоре и нарязан на филийки, и съответно ястието изглеждаше така, а вкуса не по малко добър :
Коментари
Публикуване на коментар