ЕСЕННИ МЪФИНИ С ЛАПАД
Октомври е !Чудно есенно време ...
Разхождайки се из пазара, попаднахме на страхотен лапад, който естествено не можах да подмина и резултата е налице :
- Едно пролетно ястие през есента!
Рецептата е една моя ,доста сполучлива импровизация.Приготвя се от пресен - не бланширан лапад !
Ето и количествата:
- 1 връзка пресен лапад
- 3,4 яйца
- 1 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. заквасена сметана
- 2,3 с.л. царевично брашно
- 2,3 с.л. олио
- 150 гр.сирене (приблизително)
- шипка сол
- масло за намазване
(Като ако пропуснете да добавите млякото и сметаната, то тогава може и без брашното)
Понякога добавям зелен лук, в случая са без! Идеята е да се получи смес като за омлет, както споменах по-горе, лапада не се бланшира или попарва, наситнява се и към него се добавят яйцата и останалите съставки, като лапада трябва да е добре покрит от тях, т.е. да плува в сместа, така да се каже....И така приготвената смес се изсипва с чарпаче в добре намаслените форми за мъфини.
Пече се за около 20-тина минути!
По-лесно се вадят от формите, когато леко се охладят, аз използвам лъжица...сервират се с кисело мляко, а ако съм в настроение ;) забърквам в равни количества : майонеза, заквасена сметана и кисело мляко + щипка сол, може и чесън и стават уникални!
А ето е една идея бонус:
ОМЛЕТ-СПИРАЛА
жълтъка се раздела от белтъка, разбива се леко с вилица и малко олио, изсипва се в тубичка от сос, разклаща се добре и после в сгорещения, намаслен тиган, във формата на спирала, след това върху него се изсипва и белтъка и готово.
За този омлет използвах 2 яйца.
Разхождайки се из пазара, попаднахме на страхотен лапад, който естествено не можах да подмина и резултата е налице :
- Едно пролетно ястие през есента!
Рецептата е една моя ,доста сполучлива импровизация.Приготвя се от пресен - не бланширан лапад !
Ето и количествата:
- 1 връзка пресен лапад
- 3,4 яйца
- 1 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. заквасена сметана
- 2,3 с.л. царевично брашно
- 2,3 с.л. олио
- 150 гр.сирене (приблизително)
- шипка сол
- масло за намазване
(Като ако пропуснете да добавите млякото и сметаната, то тогава може и без брашното)
Понякога добавям зелен лук, в случая са без! Идеята е да се получи смес като за омлет, както споменах по-горе, лапада не се бланшира или попарва, наситнява се и към него се добавят яйцата и останалите съставки, като лапада трябва да е добре покрит от тях, т.е. да плува в сместа, така да се каже....И така приготвената смес се изсипва с чарпаче в добре намаслените форми за мъфини.
Пече се за около 20-тина минути!
По-лесно се вадят от формите, когато леко се охладят, аз използвам лъжица...сервират се с кисело мляко, а ако съм в настроение ;) забърквам в равни количества : майонеза, заквасена сметана и кисело мляко + щипка сол, може и чесън и стават уникални!
А ето е една идея бонус:
ОМЛЕТ-СПИРАЛА
жълтъка се раздела от белтъка, разбива се леко с вилица и малко олио, изсипва се в тубичка от сос, разклаща се добре и после в сгорещения, намаслен тиган, във формата на спирала, след това върху него се изсипва и белтъка и готово.
За този омлет използвах 2 яйца.
И после пак под есенните слънчеви лъчи :
Коментари
Публикуване на коментар