РАЗНИ ИДЕИ ВЪВ ФОРМИТЕ ЗА МЪФИНИ

    Няколко интересни рецепти и различни варианти за употреба на мъфин формите, събрани в едно!
 Това е нещо, което всяка домакиня трябва да притежава ,поне според мен.
 Честно да си призная ,ако някоя рецепта за кекс в голяма форма не ми се получава, то тука няма такава опасност, може би поради това че са по-малки и има по малка вероятност кекса , да не се изпече добре...не знам, но поне при мен е факт, че с тези форми, всичко ми се получава доста по-добре!
Но сега, нещо по-различно от кексове и сладкиши, за които по принцип са предназначени тези форми.
Ето няколко нестандартни предложения :

Първият вариант е за "МИНИ ОМЛЕТИ"
Приготвят се по следния начин:
 -Напръсквате формите със спрей мазнина, или ги намазвате с меко масло, след което идва интересния момент.
Започвате да пълните формичките с различни добавки, като може да използвате наситнен лук, шунка, наситнени чушки, обезкостени маслини, настърган кашкавал, сирена, спанак , броколи и какво ли още не....просто за всеки с каквото обича.Тук става доста забавно, ако имате и малки деца, и особено, ако са злояди.
Формите се пълнят до половината и след това се заливат с разбитите яйца, към които може да добавите и малко прясно мляко или сметана.
Точни пропорции няма, тъй като тези омлетчета се правят според предпочитанията или наличните продукти.



"МИНИ ТУТМАНИЧЕТА
1ч.ч.айрян, 
1ч.ч.хл.вода,
20гр.мая,
1с.л.захар, 
1ч.л.сол, 
3ч.ч.брашно, 
1ч.ч.сирене, 
1ч.ч.кашкавал
От изброените продуктите в една дълбока купа, с помощта на дървена бъркалка забърквате меко, лепкаво тесто, което оставяте да втаса, след това премесвате един път,като просто го обърквате един път, както е все още в купата, отново с помощта на бъркалката(не е нужно месене на ръка).
След което с помощта на две лъжици загребвате от сместа и поставяте във формите,отново предварително намазани, а количеството да е най-много до средата на формите, за да имат място за надуване.Като аз лично ги приготвях за едно детско парти и във формите слагах горе-долу по една лъжичка, за да имам повече бройки.След което се пекат в загрята фурна, като по желание може да наръсите със семена.
 
Следващото ми предложение е за едни такива много вкусни и идейни      
"МИНИ КАРТОФЕНИ ЗАПЕКАНКИ"
Знаете принципа на картофените запеканки, а именно - сварени картофи, към които добавяте отново всичко което ви хрумне ,каквото обичате или каквото имате в хладилника. Може да им добавяте отново маслини, кашкавали, сирена ,колбаси ,сварени пилешко месо, разни зеленини, също може да овкусите с подправки или да добавите горчица, сметана или майонеза, и да не забравим и 1,2 яйца за спойка на всичко това...
В конкретния случай са приготвени с около 1 кг. Картофи ,сварени ,обелени ,наситнени и забъркани с няколко нарязани на ситно кисели краставички, разни колбаси, подхвърлящи се в хладилника, шепа маслини и доста кашкавал, на ситни кубчета ,както и настърган за наръсване + по 2суп.лъж. майонеза и горчица и 2 яйца, както , разбира се сол и черен пипер. Всичко, добре объркано във формите, отново предварително намаслени и в нагорещена фурна, до загар!


Ето и още един вариант на картофените запеканки, където плънката която се добавя към сварените картофи е предварително запържена в тиган, за по-силен вкус. Състои се от : наситнена зелена и червена чушка, гъби, обезкостени маслини, кубчета колбас...отгоре с кашкавал и маслинка, като тук за "спойка" съм използвала само майонеза...

 "ЗЕЛЕНИ МЪФИНИ С ЛАПАД "
1връзка лапад
5 яйца
1 к.ч.олио
2 суп.л.кис.мл. + щипка сода и няколко капки оцет
щипка сол
200гр.сирене
и няколко листа кори за баница 
както и малко кашкавал или топено сирене(по желание)
 Всичко се обърква, като лапада не е предварително попарен и трябва да "плува" в сместа от яйца - уточнявам ,понеже връзките с лапад нямат точен грамаж , а й яйцата имат различни размери...ето как изглежда сместа:

След това, застилате формите с нарязани на квадратчета листи кори за баница, сипвате от сместа и отгоре, по желание слайс кашкавал или топено сирене...


 Печете в загрята фурна до готовност:

На последните мъфини има и вариант без кори за баница, но тогава трябва доста добре за омаслите формите, тъй като по-трудно се измиват след това, ето ги и тях :


И разбира се и варианти с тесто :
"СЛОЕСТО ХЛЕБЧЕ" , идеята от тази прекрасна дама тук :http://ottefteritenamargi.blogspot.com/2012/08/blog-post_5.html като съответно е приложена в мъфин формите ;) 

   (Ето и леко отклонение, вариант на слоестото хлебче, приготвено в хлебопекарна:https://lifefoof.blogspot.com/2019/09/blog-post_16.html)

Ето и вариант на руските "ВЪТРУШКИ" в мъфин форми или кюфтенца в тесто:




И разбира се уникалните "МЪФИН БАНИЧКИ" :https://lifefoof.blogspot.com/2020/01/blog-post_49.html



А тук една идейка за "КОШНИЧКИ С БУТЕР ТЕСТО" :





"СОЛЕНИ МЪФИНИ"
2ч.ч.брашно  
1ч.ч. кисело мляко , към което се добавя 1ч.л.сода и няколко капки оцет, за да шупне по-добре 
 2 яйца  
1/3 ч.ч. олио 1ч.ч. 
натрошено сирене  
щипка сол - всичко съставки се забъркват в дълбока купа с помощта на дървена бъркалка, т.е. без месене и миксери, като това е основната рецепта към която могат да бъдат добавяни различни други съставки...
Ето нагледно, два варианта,където единия е с пастет от маслини, а другия е с листенца коприва :
като , разбира се тук фантазията отново може да се развихри почти до безкрайност и да се добавя почти всичко...,рецептата е разновидност на моите содени питки, известни още като добружанки, за тях малко по-подробно тук :https://lifefoof.blogspot.com/2019/09/blog-post_5.html


Сръбска проя :https://lifefoof.blogspot.com/2020/02/blog-post_11.html

Мъфин банички :https://lifefoof.blogspot.com/2020/01/blog-post_49.html
 И последното творение (поне за сега) - едни много красиви розички, за които начина на оформяне видях, покрай великденската треска и оформянето на козунаци, само че моят вариант е солен, а снимката с начина на оформяне е от интернет (Pinterest) 

Така образувалите се рулца от тестото, се качват/ навиват едно върху друго и така се поставят в мъфин формите, както казах моят вариант е солен и тестото е замесено от:
1/2 кубче прясна мая
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вода
1 с.л.захар
1 ч.л. сол
1/2 ч.ч. зехтин или олио + още малко за премесване
 брашно до меко тесто
за намазванете:
1/2 опак масло от 125гр. + още малко олио
3 с.л. червен пипер
От продуктите замесвам тесто, което оставам да почива малко, след което премесвам с мазнина и така оставям да втасва, след което оформям като се разточва на елипса и с помощта на силиконова четка се намазва със сместа от запържения червен пипер в масло + малко олио, навива се по горе показания начин и се поставят във формите, втасват и се пекат

и вариант в хартиени чашки, които са малко по-тесни и станав малко по-високи:


и тук един вариант в който двата фитила тесто не просто се навиват, а се оплитат, по-нагледно в клипчето тук:https://www.youtube.com/watch?v=NFWMMJ5gpIM

КАРТОФЕНИ ТАРТАЛЕТИ : https://lifefoof.blogspot.com/2020/04/blog-post_30.html
 

Коментари

Популярни публикации