ПИЛЕ ФРИКАСЕ С ГЪБИ


Продукти :

2 броя пилешки бутчета
1 тарелка гъби от 250 гр.
почти 125 гр. масло + малко олио
250 мл.прясно мляко + 250 мл. бульон
2 с.л. брашно
3 с.л. кисело мляко
1 жълтък
4,5 слайса топено сирене
2,3 скилидки чесън
дафинов лист
черен пипер на зърна
 сол

Приготвяне:
Бутчетата  сварявате и обезкостявате(по възможност на не много дребни парчета). В тиган/танджера с половината от маслото и малко олио,за да не загаря, изсипвате брашното,бъркате и след като се получи светъл кафеникав загар, наливате прясното мляко и бульона, като това трябва да става постепенно, на порции, до желаната гъстота.....ако искате да е по-рядко - не наливайте цялото количество от бульона....
След като соса се сгъсти, добавяте пресования чесън, дафиновия лист , зърната черен пипер,солта и месото. Добавете и топеното сирене, то се разтопява почти веднага. Оставяте ги на слаб огън да покъкрят заедно няколко минутки, не им трябва много и през това време приготвяте гъбите - обелени, наситнени и в тигана с масло - до желания загар.
След като смъкнете фрикасето от огъня, добавяте киселото мляко със жълтъка, точно както при застройването на супи , като първо добавите малко от фрикасето към застройката и след това я изсипете на търка струйка и бъркане към фрикасето.
Сервирате готовото ястие с наръсено с гъбите, а който не обича, като 50% от нашето семейство например, просто не си слага от тях, така или иначе се готвят отделно, което е голям плюс в такива случай, а й стават по вкусни така, иначе биха се разводнили в соса...

Аз използвам доста масло за бешамел, така ми харесва повече, същото се отнася и за гъбите, но ако искате може да  намалите количеството!
И макар че фрикасе се прави с бяло месо, както става ясно, аз предпочитам бутчета.
А слайсовете топено сирене, които съм използва са от тези тук :
Снимката е примерна ,от интернет, естествено могат да бъдат и друг вид или марка, просто са много подходящи за всякакви сосове, както споменах по-горе почти веднага се разтапят и придават хубав аромат.


 

Коментари

Популярни публикации