КУЛИЧ ПОГАЧА
Така популярния напоследък(основно покрай Великден), начин на заплитане, върлуващ в почти всички кулинарни групи и всъщност най-често използван за козунаци, но става и за разни солени варианти на пити, погачи...ето за какво точно става въпрос :https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%87
Известна е още и като питка Кръфин...
Ето и как изглежда моят :
Начина на приготвяне е следния - замесвате си маяно тесто, след като предварително сте шупнали маята, аз винаги използвам прясно мляко и вода в равни количества и след първото втасване, премесвам с мазнина, както при козунаците.
И малко по-конкретно - 1/2 кубче прясна мая разтворено в 1ч.ч. прясно мляко + 1 ч.ч. вода и тъй като прясното мляко винаги е студено,поради факта, че се съхранява в хладилник, просто добавям гореща вода към него и така температурата на течността става перфектна за маята, а за да се активира й трябва и захар - 1 с.л. + брашно до кашичка, която съответно оставяме да шупне или да удвои обема си. След като това се случи към нея добавяме 1 ч.л. сол, 1 яйце и струйка/две мазнина и още брашно до получаването на тесто. Така приготвено го оставяме да почива 10-тина минутки,така както е набрашнено, след което вече премесваме с мазнина - може да бъде зехтин или олио, но най-добре се получава с разтопено масло, като топлината му допринася за по-бързото втасване. А то се случва доста по-бързо, когато тестото е намаслено, отколкото тестото е набрашнено....Ако имате време този процес с втасване и премесване, може да бъде повторен няколко пъти. След това пристъпвате към оформянето на тестото, което се разточва, намазва с меко масло и усуква по горе показаните начини в линка. Като колкото по-малък е диаметъра на тавичката, толкова по-висока ще бъде питата / погачата....и още нещо - колкото по-тънко разточите тестото - толкова по- красиво ще бъде при усукването му. При печенето също има една тънкост, ако нямате търпение вече или просто бързате, то може да включите фурната на 50 до 100 градуса и поставите тавичката с вече оформената пита / погача,кулич... там, за да втасва по-бързо, след което като увеличи обема си, просто усилвате и започва същинското печене, като продължителността на процеса зависи от фурната ви. Горещата питка намазвам отгоре с кубче масло (умишлено не използвам жълтък , за намазване преди печенето, така коричката става по-хрупкава и повече поема от маслото след това).
Разбира се може да наръсите и с плънка или да приготвите в мъфин формите например , където между другото аз импровизирах и след разточването на елипсата - тестото намазах с мазнина и запържен в нея червен пипер, станаха уникални, много дъхави, сега ми хрумна че още по-добре ще се получат ако използвате пушен червен пипер. Ето и за тях :https://lifefoof.blogspot.com/2020/04/blog-post_49.html - последната рецепта в моята колекция от рецепти в мъфин формите е именно за тях.
И още едни експеримент, казвам експеримент, защото наистина просто пробвах нещо и се получи доста добре. Имах малко готово купено тесто, което за съжаление не става за нищо друго освен за пържене и именно поради това направих само два броя от въпросния експеримент, просто изпекох въпросни кулич в хартиени чашки за кафе, като сложих и плънка, исках да видя колко високи могат да се получат - резултата беше доста добър, единствения недостатък е самото тесто, много трудно се оформя, а й вкуса.....но с едно хубаво замесено тесто и така изпечени в чашки ще бъдат УНИКАЛНИ , това беше само проба, ето как се получиха :
Коментари
Публикуване на коментар