РЕЦЕПТИ С ТРИЪГЪЛНИ КОРИ
Първата рецепта естествено е за "ПУРИЧКИ"
- за тях са ви необходими :
триъгълни кори
сирене
яйца
и мазнина за пържене,
като съотношението между тях е горе - долу следното:
-на половин пакет кори, около 300гр. сирене и 1 яйце или действате на принципа , като при правене на баница, т.е. докато свършат корите или докато свърши плънката!
Разбира се плънката може да бъде доста разнообразна, като може да добавите спанак,лапад или да бъдат с кашкавал, колбас, дори и с ориз или картофи, а освен това могат да бъдат и панирани, както и СЛАДКИ -например с плънка от настъргани ябълки и канела, като съответно след това, могат да бъдат наръсени с пудра захар изобщо варианти всякакви, много подходящи и за партита!
А относно оформянето им - слагате плънката в широката част на кората и навивате с прибрани краища.
И един съвет - добре е връхчето да се "залепи" , чрез потапянето му в добре разбит белтък, а може и във вода, за да не отварят при пърженето им!
Вторият вариант е за "БЮРЕК С ЛАДАП"
(разбира се може да бъде приготвен и с обикновени кори)
И понеже половината от пакета използвах за пурички, то другата половина страхотно се вписа тук, като количество е около 200грама , ако използвате от кръглите турски кори ще ви трябват 2 листа, а ако са от нашите си кори - също около половин пакет...
Тъй като въпросните кори бяха с леко изсъхнали краища, реших да ги нарежа на ленти, както при приготвянето на мъфин баничките (https://lifefoof.blogspot.com/2020/01/blog-post_49.html),към тях добавих и една връзка лапад, също нарязана на ленти -(небланширан) след което ги залях със следната смес от :
100 мл. газирана вода
2,3 яйца
50 мл. олио
200 гр. кисело мляко (половин кофичка)
и около 200 гр. сирене.
Като, както при мъфин банички корите трябва да плуват в сместа, т.е. да не останат сухи, затова е по-добре да добавите заливката към нарязаните кори и лапад постепенно, чрез бъркане и наблюдаване, можем да кажем, че заливката трябва да е един пръст над корите.
След това изпичате,с малки бучки масло отгоре, като последните 2,3 минути включих вентилатора за по-бърз загар.
Поднасяте с чай.
Следващия вариант е за "СГЪНАТ БЮРЕК С КАРТОФИ НА ТИГАН"
Тук за плънка използвах сварени картофи,нарязани на едро и леко забъркани в тиган с масло и разни зеленини, с каквито разполагате (зелен лук, пресен чесън, леорда ..), добавих и една лъжичка доматено пюре , подправки, а накрая накъсах и моцарела...
А сглобяването става по следния начин - редите корите в намаслен тиган,с широката част навън,
редите плънката от вече обработените картофи, сгъвате и след няколко минутки обръщате с помощта на чиния, за изпичане и от другата страна.
- за тях са ви необходими :
триъгълни кори
сирене
яйца
и мазнина за пържене,
като съотношението между тях е горе - долу следното:
-на половин пакет кори, около 300гр. сирене и 1 яйце или действате на принципа , като при правене на баница, т.е. докато свършат корите или докато свърши плънката!
Разбира се плънката може да бъде доста разнообразна, като може да добавите спанак,лапад или да бъдат с кашкавал, колбас, дори и с ориз или картофи, а освен това могат да бъдат и панирани, както и СЛАДКИ -например с плънка от настъргани ябълки и канела, като съответно след това, могат да бъдат наръсени с пудра захар изобщо варианти всякакви, много подходящи и за партита!
А относно оформянето им - слагате плънката в широката част на кората и навивате с прибрани краища.
И един съвет - добре е връхчето да се "залепи" , чрез потапянето му в добре разбит белтък, а може и във вода, за да не отварят при пърженето им!
Вторият вариант е за "БЮРЕК С ЛАДАП"
(разбира се може да бъде приготвен и с обикновени кори)
И понеже половината от пакета използвах за пурички, то другата половина страхотно се вписа тук, като количество е около 200грама , ако използвате от кръглите турски кори ще ви трябват 2 листа, а ако са от нашите си кори - също около половин пакет...
Тъй като въпросните кори бяха с леко изсъхнали краища, реших да ги нарежа на ленти, както при приготвянето на мъфин баничките (https://lifefoof.blogspot.com/2020/01/blog-post_49.html),към тях добавих и една връзка лапад, също нарязана на ленти -(небланширан) след което ги залях със следната смес от :
100 мл. газирана вода
2,3 яйца
50 мл. олио
200 гр. кисело мляко (половин кофичка)
и около 200 гр. сирене.
Като, както при мъфин банички корите трябва да плуват в сместа, т.е. да не останат сухи, затова е по-добре да добавите заливката към нарязаните кори и лапад постепенно, чрез бъркане и наблюдаване, можем да кажем, че заливката трябва да е един пръст над корите.
След това изпичате,с малки бучки масло отгоре, като последните 2,3 минути включих вентилатора за по-бърз загар.
Поднасяте с чай.
Следващия вариант е за "СГЪНАТ БЮРЕК С КАРТОФИ НА ТИГАН"
Тук за плънка използвах сварени картофи,нарязани на едро и леко забъркани в тиган с масло и разни зеленини, с каквито разполагате (зелен лук, пресен чесън, леорда ..), добавих и една лъжичка доматено пюре , подправки, а накрая накъсах и моцарела...
А сглобяването става по следния начин - редите корите в намаслен тиган,с широката част навън,
редите плънката от вече обработените картофи, сгъвате и след няколко минутки обръщате с помощта на чиния, за изпичане и от другата страна.
Получава се хрупкав отвън ,с мека картофена плънка и разтапяща се моцарела :
Коментари
Публикуване на коментар