УСУКАНА АРОМАТНА ПИТКА
Една доста апетитно изглеждаща усукана и уханна, жълта питка, която се приготвя от маяно тесто, като може да използвате и вашата рецепта за тесто, тук интересен е по-скоро начина на оформяне, а така апетитно изглеждащия жълт цвят се постига със солидно количество куркума! Ефектна е и сравнително лесна, ето и как точно се приготвя:
За тестото :
1 пак. жива мая
250 мл. хладко прясно мляко
250 мл. хладка вода
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1с.л.куркума
1 яйце
3 с.л. олио
и брашно до меко / около 800гр.
+ масло за премесване, намазване / около 125гр.
Тестото може да бъде замесено и в хлебопекарна,тогава намалявам продуктите на половина, тъй като моята е с една перка или по традиционния начин , който със състои в :
- шупване или активиране на маята, натрошена във хладката вода + захарта , като може да наръсите един пласт брашно върху тази смес и когато потъне, това означава, че маята е вече активирана...има и друг начин, като чрез добавяне на брашно, забърквате кашичка до гъстотата на боза и след като удвои обема си може да престъпвате към основното тесто...
- основното тесто се приготвя като към маяното добавяте мазнината, солта, куркумата,яйцето и брашно до образуване на меко и не залепващо по ръцете тесто...
След като се оформи, се оставя да втаса и след това се премесва с разтопено масло, отново се оставя за малко и вече се оформя самата питка, като тестото се разточва на кръг , маже се с разтопено масло и се нарязва на ленти по диагонал, по следния начин :
-навива се, както се вижда, също по диагонал....
след което се навиване на охлюв и в тавата за печене, която съм намазала обилно с масло и за по лесно вадене след това е посипана и с брашно:
-и след едно последно втасване е готова за печене, като преди това вместо с яйце, я намазвам или по-скоро обливам с разтопено масло:
А ако нямате цял ден на разположение или искате да я занесете някъде, за обяд например, може да изчакате само активирането на маята, след което да оформите тестото и да поставите във фурна включена на 50градуса за около 30-тина минутки, след което да усилите до 180 и след още 30-тина минутки питката е готова, изпечена и втасала набързо!
И за още по-силен аромат, още гореща може да се намаже с бучка масло !
А ето и още един вариант с няколко по-малки питчици, оформени са по същия начин, като тестото е разделено на три части:
Коментари
Публикуване на коментар