ПИТКА С КАЙМА И ПРАЗ ЛУК



За тестото :

1/2 кубче прясна мая
1ч.ч. хладка вода
1ч.ч. хладко мляко
1 с.л. захар
1 ч.л.сол
3,4 с.л.олио
и брашно до меко тесто - около 800гр.
Тестото може да бъде замесено и в хлебопекарна , като в този случай брашното изпивам последно, като наблюдавам машината по време на месенето, трябва да се получи хубава топка тесто, която да не залепва по стените и да не стърже под перката - това означава, че е нужно още брашно...и обратно ако брашното е дошло в повече тестото започва да блъска много силно по стените на контейнерчето и тогава може да добавите мазнина....
Друга тънкост при тестото е че след като втаса ,  премесвам с разтопено масло или зехтин, а може и двете, без да добавяте брашно вече, така тестото си остава меко и става по-пухкаво и вкусно.

За плънката:

300гр. кайма
3,4 стръка праз лук
мазнина за пържене
сол
червен пипер
черен пипер

+  масло или зехтин за премесване на тестото

Та запържвате каймата с праза, овкусявате и след това оформяте...ето и снимки стъпка по стъпка, как точно се случва това:
(накратко - разточвате, навивате, режете,редите в тавата и печете...а като стана въпрос за печене - още един трик, след като оформите и наредите в тавата, може да я поставите и след това да включите фурната, то спомага още за бухването на питката.)









А за средата бях заделила една малка топка тесто, за оформянето на розички с колбас,като ако пропуснете тази стъпка, питката ще изглежда като венец, което би било доста подходящо за празниците!

Коментари

Популярни публикации