ТЕЛЕШКА ПЪСТЪРМА

Рецептата и технологията за приготвянето тази пъстърма всъщност е универсална и е подходяща и при приготвянето на такава от свинско месо, както и разни други , като например пъстърма от сърце и т.н.

Трябва ви чисто месо, в случая съм използвала филе от телешко месо.
 Също трябва да се снабдите и с морска сол,която като количество е 4,5 пакета, 
от които може и да останат няколко, но тя никога не е излишна, особено през зимния сезон.
Другото са подправките за овалване, аз лично съм използвала микс от червен пипер и ронена чубрица, като по желание може да добавите и черен пипер, или пък ако не обичате чубрица, може и без нея, но червения пипер е задължителен, той освен вкус прави и един защитен слой върху месото.

Начина на приготвяне е следния : 
 Местото се нарязва на не много тънки и не много дебели парчета, дебелината им е около 3 до 4 см, а дължината от около 15 /20 см. , като тя не е толкова фатална....
След това се реди в една широка тава или друг голям съд, като за основа се сипва сол, а върху нея месото, като е добре да бъде на един ред, затова по-широките съдове са за предпочитане, а при липса на такъв може да използвате няколко по-малки...та върху месото отново сол, като трябва да се покрие изцяло или да се получи 2,3 см. покривка от сол върху месото.
Така в солта престоява 24часа.
На другия ден, се измива добре и се изкисва в студена вода в продължение на 2,3 часа, като от време на време водата се сменя, може би 2,3 пъти , не пречи и повече.
След изкисването, месото трябва хубаво да се изцеди и подсуши с кърпа.
И идва ред на шиенето, което на мен изобщо не ми е любимо, но тук си струва...та с помощта на игла и конец...предполагам се досещате как...(тук не ми е стихията)...правят се закачалки, за окачването след това.
А след овалването се окачват и настъпва момента на голямото чакане от всички членове на дома и най-вече от страна на домашните любимци, които за този период трябва да се "вардят", а периода зависи от температурите навън, колкото по-студено е 
 толкова по-бързо стават, но горе долу е от седмица, до 10-тина дни!
 И евентуално, след точно толкова време ще има и снимки в нарязано състояние!

А и още нещо, след като вече е готова, тя по принцип продължава да изсъхва, дори и в хладилник, та затова най-добре е да се съхранява във фризер, където този процес спира, а й по-лесно се нарязва на тънко...и вече нарязана на тънко по-бързо пък се размразява ;)

Коментари

Популярни публикации