РИЗОТО С АСПЕРЖИ
200 гр. ориз „Арборио”
1 връзка зелени аспержи (500 гр.)
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
100 мл. бяло вино
100 гр. краве масло
3 с. л. зехтин
600 мл. пилешки бульон
кората от 1 лимон
кората от 1 лайм
сол и черен пипер на вкус
В загрят тиган със зехтин добавяте лука и малко след него чесъна, съвсем за малко, не е нужно да покафеняват, добавяте и ориза, разбърквате и почти веднага наливате виното. След изпаряването на алкохола добавяте от булъона, като оставите малка част от него за после, може би около 1/3 от него...готвите чрез почти постоянно бъркане до полуготовност. И така, както е още леко суров прехвърляте в друг съд (тенджера), за да не се доготви от горещината на този в който е бил.А през това време задушавате наситнените аспержи в половината количество масло, за около 3 минутки.Готовите аспержи добавяте към ориза, доливате останалия булъон и доготвяте, като добавяте и останалото масло на малки бучки. Така приготвения ориз овкусявате с пармезан,лайм,лимон,сол и черен пипер и може да пристъпвате към сервиране.Като малко преди тази стъпка с пармезана, за малко по интезивен вкус, и малко по кремообразна консистенция може да добавите и малко сметана, по желание...Бон Апети! | ||||
Коментари
Публикуване на коментар