СОЛЕН МАЙМУНСКИ ХЛЯБ + още нещо
На тази рецепта бях попаднала преди вече доооста време в един кулинарен блог, който за съжаление вече не откривам, но затова пък тогава, оказа се 2011г. съм направила следното клипче(става въпрос за сладкия вариант): https://www.youtube.com/watch?v=_oqZWq6t0Ow
Това също е една от малкото рецепти, които никога не променям, просто няма нужда, перфектна е!
Единствено съм я правила в солен вариант, където може доста да се импровизира както с вида тесто(пълнозърнесто,царевично,лимецово и др.)
така и с плънката!
Ето го последният ми солен вариант с моркови:
Нужно ви е маяно тесто, което аз приготвям в следното съотношение, като дозата е голяма, достатъчна и за двете рецепти :
1 кубче прясна мая
1 буркан хладка вода, като половината от нея заменям с прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
1 кг. брашно - приблизително
Тестото може да бъде приготвено и в хлебопекарната, като там просто добавям брашното , по малко, докато се образува хубава топка тесто, която да не залепва по стените и да не стърже под перката, но и да не се блъска прекалено силно по стените на хлебопекарната, това означава че брашното е в повече и може да добавите още малко мазнина!
А за плънката в този вариант съм използвала :
- настърган кашкавал
- настъргани моркови
- наситнени пера от зелен лук, може и малко такива от чесън(става доста ароматно)
- и много малко наситнени червени чушки, също за аромат.
Както и разтопено масло за потапяне!
Начина на приготвяне, както се вижда на клипчето по-горе е следния : малки топки тесто, колкото орехчета, се потапят в разтопеното масло, след това в плънката, редят се в тава, оставят се да втасат и се пекат, като аз поставям формата във фурната и тогава я включвам и така втасването продължава още малко, но си оставете място в тавата, за да не тръгне да ви търси ;)
И още нещо от същото тесто и плънка-ГРИЗИНИ :
Тук разделяте тестото на две топки, разточвате ги , върху едната посипвате от плънката, покривате с другата и режете на ленти, които усуквате и печете....Бон Апетит!
Това също е една от малкото рецепти, които никога не променям, просто няма нужда, перфектна е!
Единствено съм я правила в солен вариант, където може доста да се импровизира както с вида тесто(пълнозърнесто,царевично,лимецово и др.)
така и с плънката!
Ето го последният ми солен вариант с моркови:
Нужно ви е маяно тесто, което аз приготвям в следното съотношение, като дозата е голяма, достатъчна и за двете рецепти :
1 кубче прясна мая
1 буркан хладка вода, като половината от нея заменям с прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
1 кг. брашно - приблизително
Тестото може да бъде приготвено и в хлебопекарната, като там просто добавям брашното , по малко, докато се образува хубава топка тесто, която да не залепва по стените и да не стърже под перката, но и да не се блъска прекалено силно по стените на хлебопекарната, това означава че брашното е в повече и може да добавите още малко мазнина!
А за плънката в този вариант съм използвала :
- настърган кашкавал
- настъргани моркови
- наситнени пера от зелен лук, може и малко такива от чесън(става доста ароматно)
- и много малко наситнени червени чушки, също за аромат.
Както и разтопено масло за потапяне!
Начина на приготвяне, както се вижда на клипчето по-горе е следния : малки топки тесто, колкото орехчета, се потапят в разтопеното масло, след това в плънката, редят се в тава, оставят се да втасат и се пекат, като аз поставям формата във фурната и тогава я включвам и така втасването продължава още малко, но си оставете място в тавата, за да не тръгне да ви търси ;)
И още нещо от същото тесто и плънка-ГРИЗИНИ :
Тук разделяте тестото на две топки, разточвате ги , върху едната посипвате от плънката, покривате с другата и режете на ленти, които усуквате и печете....Бон Апетит!
Коментари
Публикуване на коментар