ЦАРСКИ СЛАДКИ



Това е една ретро рецепта...от онези старите тефтери на нашите баби!


Необходими продукти за ТЕСТОТО:




125гр.хубаво краве масло 
1 равна супена лъжица захар, 
щипка сол, 
2 жълтъка, 
1 ванилия, 
5 супени лъжици прясно мляко, 
300гр.брашно
и свежа мая с големината на орех,
 както и пудра захар за наръсване,

 за ПЪЛНЕЖА :
2 белтъка 
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. фино смлени орехи
1 ванилия

Приготвяне: 
Кравето масло се разтопява и след като се охлади леко,към него се добавя  1-та супена лъжица захар, 1-та ванилия, прясното мляко,  жълтъците,  солта и натрошената мая. И с пресятото брашно се замесва гладко,меко, но нелепнещо тесто, което се разделя на 4 равни топки.

Белтъците се разбиват заедно с чашата захар на твърд сняг, след което се добавят фино смлените орехови ядки.Тази смес се дели също на четири. Разточвате едно топче на тънка кора с дебелина около 2мм и намазвате равномерно с четвърт от орехово - белтъченият крем. Навивате на стегнато руло и режете шайби с дебелина около 1см. Подреждате в тава постлана с хартия за печене на разстояние сладките, тъй като по време на печене се надуват. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса докато сладките порозовеят.Още докато са топли напудрете с пудра захар, към която сте добавили втората ванилия.При правилно съхранение в кутия издържат седмица и повече.

И тъй като на мен често ми се случва да ми остане малко от пълнежа,след това от него правя и няколко ореховки, стават малко разляти на вид, но пък при вкуса им няма грешка, на ниски градуси,за няколко минутки само,вадя ги още меки, изглеждат така на вид, а на вкус - просто перфектни!

Коментари

Популярни публикации