КОПРИВЕНА КАША

При този тип "манджички" нямам точни количества, всичко е "на око" , но пък не е нещо което може да се обърка, кой знае колко.....затова направо към начина на приготвяне:
  
  Първо обработвате копривата, измивате я хубаво, пускате я във вряща подсолена вода, оставяте да поври около 5минутки( някой казват че е много, но аз я обичам по-мека), след което веднага в студена вода и е готова за наситняване ( добре изцедена ).

  Така обработената коприва оставяте настрана, докато приготвите кашата, което става  по следния начин, - в горещ тиган пускате две бучки масло с малко олио, добавяте наситнен зелен лук, след като леко омекне добавяте наситнени листа леорда(див чесън) , накрая малко червен пипер  и след това наливате прясно мляко, на тънка струйка, поетапно, до желаната гъстота, щипка сол и вече е време за копривата. Оставяте така да си покъкрят заедно няколко минутки и готово.

   Може да добавите и сирене в самата каша или да натрошите само отгоре!

   И макар и да нямам точни мерки, хубаво е да разполагате с  :

 - коприва
 - леорда , която може да бъде заменена с чесън
 - зелен лук 
 - прясно мляко
 - масло, мазнина
 - сирене, по желание
 - сол
 - червен пипер
 - брашно

Приготвих я за първи път, като идеята се зароди от един пост в кулинарна група, където беше публикуван линк с тази рецепта : https://inthebeniskitchen.com/2020/03/15/%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0/?fbclid=IwAR2keeQ6YlqDhgOib-JDXSP362MZnTZU-qH34fOCmlhwInfU8Efb1mq3WHI
където всъщност има и точни мерки, аз просто малко импровизирах.

Коментари

Популярни публикации