~ МУЛТИКУКЪР ~
Нашият модел :
Общо взето е малко по модерен вариант на тенджерите под налягане, като има различни програми, както и отложен старт, което си е доста голям плюс!
Ето и моят опит с използването му,в улеснение на начинаещите, като мен :
Първата програма която пробвахме у дома беше за ориз.
Приготвих ориз със зеленчуци и масло, като съотношението на ориза беше 1:3, при което се получи една идея по-сочен ориз, според желанието ви може да бъде приготвен и 1:2, или както по-късно разбрах, че всъщност в кукъра се приготвял в съотношение 1:1, но мисля че е въпрос на вкус. Аз лично изпуснах парата след като програмата приключи, за да не се развари ориза и при отваряне на капака имаше още малко вода, не абсорбирана от ориза, но след разбъркване стана перфектен. Ориза беше без накисване...без запържване и зеленчуците бяха замразени, което удължи времето за старт, т.е определеното време, което в случая е 10 минути, започва да се отброява, когато уреда вдигне налягане, което в случая се случи по-бавно именно поради замразените зеленчуци...
Ето и как изглежда, като тъй като аз си го приготвих малко по- сочен,както вече споменах... с малко повечко вода, това оформяне на топка се получи след като поизстина леко, просто веднага докато се отвори е малко по воден...това е :)
Втория ми опит отново е с програмата за ориз, беше с приготвянето на ризото с гъби, с готов фикс, като целта ми беше да изпробвам и рецепта в която точно е зададено количеството на ориза и водата, както е при въпросния фикс. Другото по - различно тук е че понеже така или иначе трябваше да се запържат гъбите, запържих и ориза след това и добавих фикса, разтворен в гореща вода, т.е. налягането се вдигна доста по-бързо в сравнение с предния случай....
Става въпрос за този фикс :
С тази разлика че вместо пилешко месо, нарязах турски суджук от този вид :
той става доста ароматен , когато се запържи , негов добър заместител е чоризото...
Ето и готовото ризото :
Тук въпреки, че всичко беше предварително запържено в мазнина, направо в кукъра, на програма яхния мисля че беше, като може на всяка една програма...на отворен капак, отново преди да затворя капака и да избера програма за ориз, добавих бучка масло.Тук дори не успях да гарнирам и снимам, тъй като се изяде почти веднага.
~~~~~
Другото което естествено задължително трябва да се изпробва в кукъра е приготвянето на боб. Отначало бях доста скептично настроена, тъй като съм привърженик на боб в гърне, приготвен на дърва, т.е. на бавно готвене и не вярвах че кукъра ще успее да се справи с неговите 40 минути. Но за радост се оказа че греша. Да, справи се и то отлично!
Боба беше без накисване, с добавени към него лук, морков,чушка и т.н.,както и джоджен, девесил, сол и мазнина. Добавих студена вода, може би един два пръста над боба, не много, някъде бях прочела, че не се слага много вода и мислех, че след 40 минути ще си имаме бобена салата, но не ....почти не дърпа водата, т.е. в нормална тенджера би се наложило да се долее няколко пъти дори, но тук не е така...Важно уточнение е според мен, че аз иначе щях да налея водата почти го горе :D
Тук не отворих веднага, т.е. не изпуснах парата, а просто изчаках да поизстине и докато беше все още активна функцията притопляне, или за поддържане на топлината добавих и запържен червен пипер,с брашно...вкъщи обичаме гъст боб.... и готово. Тук се изяде още по скоростно, при което изобщо не успях да снимам, но така или иначе идеята ми е просто да споделя впечатленията и опита си с кукъра.
~~~~~
И разбира се няма как да минем и без сърми!
Аз лично ги правя с наситнено месо, вместо с кайма.
В мазнина запържвам предварително месото, добавям ориза, като добавям и салча - концентрирано доматено пюре, от турските магазини, сол, черен пипер.Съотношението но ориз вода тук е 1:1!Навивам сърмите, редя в кукъра с малко мазнина на дъното, доливам от зелевата чорба, ако е много солена, разреждам с вода,2,3 дафинови листа, затварям капака и включвам. Използвах програмата за яхния.След като приключи, оставих да изстине от само себе си, без да изпускам парата.Като отворих...еми нужно ли е да казвам че се топят в устата...Просто уникални.Четох някъде че може и направо със сурова, плънка, без запържване, но според мен така стават по-вкусни, като предварително завъртите месото и ориза в тиган с мазнина....
И нещо добавено от нета, в групата "Сготвено в мултикукър",
просто много добра идея, особено ако фурната ви е заета или обичате да експерементирате...
Коментари
Публикуване на коментар