~ МУЛТИКУКЪР ~

 Нашият модел :


Общо взето е малко по модерен вариант на тенджерите  под налягане, като  има различни програми, както и отложен старт, което си е доста голям плюс!

Ето и моят опит с използването му,в улеснение на начинаещите, като мен :

Първата програма която пробвахме у дома беше за ориз.

Приготвих ориз със зеленчуци и масло, като съотношението на ориза беше 1:3, при което се получи една идея по-сочен ориз, според желанието ви може да бъде приготвен и 1:2, или както по-късно разбрах, че всъщност в кукъра се приготвял в съотношение 1:1, но мисля че е въпрос на вкус. Аз лично изпуснах парата след като програмата приключи, за да не се развари ориза и при отваряне на капака имаше още малко вода, не абсорбирана от ориза, но след разбъркване стана перфектен. Ориза беше без накисване...без запържване и зеленчуците бяха замразени, което удължи времето за старт, т.е определеното време, което в случая е 10 минути, започва да се отброява, когато уреда вдигне налягане, което в случая се случи по-бавно именно поради замразените зеленчуци...

Ето и как изглежда, като тъй като аз си го приготвих малко по- сочен,както вече споменах... с малко повечко вода, това оформяне на топка се получи след като поизстина леко, просто веднага докато се отвори е малко по воден...това е :)


Втория ми опит отново е с програмата за ориз, беше с приготвянето на ризото с гъби, с готов фикс, като целта ми беше да изпробвам и рецепта в която точно е зададено количеството на ориза и водата, както е при въпросния фикс. Другото по - различно тук е че понеже така или иначе трябваше да се запържат гъбите, запържих и ориза след това и добавих фикса, разтворен в гореща вода, т.е. налягането се вдигна доста по-бързо в сравнение с предния случай....

Става въпрос за този фикс :

С тази разлика че вместо пилешко месо, нарязах турски суджук от този вид :


той става доста ароматен , когато се запържи , негов добър заместител е чоризото...

Ето и готовото ризото :


Тук въпреки, че всичко беше предварително запържено в мазнина, направо в кукъра, на програма яхния мисля че беше, като може на всяка една програма...на отворен капак, отново преди да затворя капака и да избера програма за ориз, добавих бучка масло.Тук дори не успях да гарнирам и снимам, тъй като се изяде почти веднага.

~~~~~

Другото което естествено задължително трябва да се изпробва в кукъра е приготвянето на боб. Отначало бях доста скептично настроена, тъй като съм привърженик на боб в гърне, приготвен на дърва, т.е. на бавно готвене и не вярвах че кукъра ще успее да се справи с неговите 40 минути. Но за радост се оказа че греша. Да, справи се и то отлично!

Боба беше без накисване, с добавени към него лук, морков,чушка и т.н.,както и джоджен, девесил, сол и мазнина. Добавих студена вода, може би един два пръста над боба, не много, някъде бях прочела, че не се слага много вода и мислех, че след 40 минути ще си имаме бобена салата, но не ....почти не дърпа водата, т.е. в нормална тенджера би се наложило да се долее няколко пъти дори, но тук не е така...Важно уточнение е според мен, че аз иначе щях да налея водата почти го горе :D

Тук не отворих веднага, т.е. не изпуснах парата, а просто изчаках да поизстине и докато беше все още активна функцията притопляне, или за поддържане на топлината добавих и запържен червен пипер,с брашно...вкъщи обичаме гъст боб.... и готово. Тук се изяде още по скоростно, при което изобщо не успях да снимам, но така или иначе идеята ми е просто да споделя впечатленията и опита си с кукъра. 


~~~~~

И разбира се няма как да минем и без сърми!

Аз лично ги правя с наситнено месо, вместо с кайма.

В мазнина запържвам предварително месото, добавям ориза, като добавям и салча - концентрирано доматено пюре, от турските магазини, сол, черен пипер.Съотношението но ориз вода тук е 1:1!Навивам сърмите, редя в кукъра с малко мазнина на дъното, доливам от зелевата чорба, ако е много солена, разреждам с вода,2,3 дафинови листа, затварям капака и включвам. Използвах програмата за яхния.След като приключи, оставих да изстине от само себе си, без да изпускам парата.Като отворих...еми нужно ли е да казвам че се топят в устата...Просто уникални.Четох някъде че може и направо със сурова, плънка, без запържване, но според мен така стават по-вкусни, като предварително завъртите месото и ориза в тиган с мазнина....   

 

 И нещо добавено от нета, в групата "Сготвено в мултикукър", 

просто много добра идея, особено ако фурната ви е заета или обичате да експерементирате...

 


БАНИЦА
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница - моите бяха 300 гр. от фините
250 гр. сирене
200 ml газирана вода
1/2 малко пакетче масло / от 125 гр/
5 яйца
Намазних добре купата на кукъра, започнах да късам корите на парчета /не големи/, направих пласт от кори на дъното, след това наръсих натрошено сирене, полях с разтопено масло. Така продължих да редувам продуктите докато свършиха. Завърших с пласт кори върху които наръсих краве масло. Залях баницата с разбитите 5 яйца с газираната вода. Разклатих добре купата за да се разнесе сместа навсякъде.
Сложих купата в уреда и го пуснах на програма BAKE, винтил на bake и настроих на 30 мин. Като изтече времето, обърнах на другата страна и се пече още 12 мин.
Крайният резултат виждате на снимките.
Опитайте, няма да съжалявате!





Коментари

Популярни публикации